Tudnivalók a hosszabb repülésekről

A rövid, belföldi repülések jól tervezhetők, pl. Visegrád és vissza, 45 perc, 15eFt/fő. Kicsit más a helyzet, ha mondjuk az Adriára repülünk, vagy körbenézegetjük az Alpokat. Hosszabb úton a menetidő sokat változhat a széltől, a forgalomtól, vagy épp az utasok kedvétől függően. (“Nézzük meg Salzburgot is, ha már ilyen közel vagyunk!”)
Egy ilyen utat nem úgy kell elképzelni, mint egy társasutazást, hanem mondjuk mint egy közös kirándulást. Együtt megtervezzük az útvonalat, az időzítést, kitaláljuk, melyik repülőtéren fogunk leszállni. Megbeszélünk több útvonalváltozatot is, és ezekből a társaság hangulatától függően választhat, akár repülés közben is.

Ezért általában a repülés ára sem egy fix összeg, hanem a ténylegesen repült idő és a felmerült költségek alapján számolunk el egymással. Ez a módszer mindkettőnk pénztárcáját kíméli. Ha fix összeget mondanék, abba bele kéne férnie a legkedvezőtlenebb szélnek és a legkukacosabb légiforgalmi irányítás kerülőinek is. Ilyen azonban ritkán fordul elő. Nagyon ügyelünk arra, hogy a költségek akár menet közben is követhetőek legyenek, és hogy ezzel kapcsolatban senkit se érjen kellemetlen meglepetés.

Nagyon odafigyelünk az időjárásra. Kétség esetén szemrebbenés nélkül töröljük az utat és másik időpontot beszélünk meg. Csak akkor indulunk el, ha biztosak vagyunk abban, hogy jól fogunk látni, nem kell zacskót szorongatni, és a tervezett időpontban haza is tudunk jönni.

A lényeg, egy mondatban: minden út egy kicsit más, de előre, pontosan megbeszélünk mindent, hogy a repülés tényleg egy kellemes élmény legyen.

A külföldi utak listáját itt találod.

 


//

Keresés a setarepules.info-n

Nálam végzett pilóták