Sétarepülés Budaörsről: Kastélyok, romok, tavak

Budaörs – Biatorbágy – Zsámbék – Majk – Csákvár – Velencei-tó – Martonvásár – Budai-hegység – Budaörs

Látnivalók

Átrepülünk a Zsámbéki-medence felett, majd megnézzük Zsámbékon a templomromot, valamint a Zichy-kastélyt. Zsámbék további nevezetessége a volt rakétakilövő bázis.

(Ez annak idején egy szupertitkos katonai létesítmény volt, de a zsámbéki kocsma közönsége pontosan tudta, hogy a fennsíkra telepített csúcstechnika nem más, mint a szocialista haditechnika válasza az imperialista cirkálórakétákra. Szerencsére, nem kellett kipróbálni.)

This slideshow requires JavaScript.

 

A felcsúti stadion felett mindig folyik a gépben valami politizálás, amiből én természetesen kimaradok, csak csendben imádkozom, hogy a kedves vendégek hasonló pártpolitikai preferenciákkal rendelkezzenek.

A következő fontosabb látnivaló Oroszlánytól keletre van. Ez Majk, a kamalduli néma szerzetesek egykori otthona. Ez annyira jó, hogy érdemes megnézni róla egy pár képet, és elolvasni, mit ír róla Esterházy Péter.

Ezután délnek fordulunk, és átrepüljük a Vértes-hegységet. A hegység és a síkság találkozásánál van Csákvár az Esterházy-kastéllyal és az elhagyott katonai repülőtérrel.

A Velencei-tó tarka, de ez csak felülről látható. Az algák lilára-barnára-zöldre festik a vizet, olyan színátmenetekkel, amilyet csak giccsfestők mernek keverni.

Nyáron a tavon gyakran látni jet-ski versenyt, csendes alkonyokon pedig nagyon romantikus elfoglaltság a hőlégballonok kerülgetése.

Ezután megnézzük a Váli-vizet: ha föntről látjuk, akkor könnyű elképzelni, hogy valaha erre folyt a Duna, még mielőtt utat vágott magának Visegrádnál.

Utána Martonvásár jön, és a Brunszvik-kastély, ahol Beethoven Für Elise-t komponálta. (A házigazdát ugyan Brunszvik Teréznek hívták, de hát Beethoven se emlékezhet pontosan minden névre…) A kastélyparkban tó, a tóban sziget, ahol nyári estéken együtt muzsikál pár tucat zenész meg pár ezer szúnyog.

A Budapesten gyakran járók jól ismerik a Budai-hegység látványát – keletről. Itt viszont a nyugati oldal mentén repülünk végig, ami gyakran nagy rácsodálkozásokra és felismerésekre ad alkalmat.


//

Keresés a setarepules.info-n

Nálam végzett pilóták