Adriai csobbanás

Erről a napról egész életében mesélhet, aki átélte. Leggyakrabban ajándékba adják, meglepetésként. Az ünnepeltnek csak annyit kell mondani, hogy hozzon magával fürdőruhát és strandpapucsot. Reggel felszállunk Budaörsről, két és fél óra múlva leszállás Portoroz repülőtéren, onnan tíz perc a tenger vagy a belváros, ahol mindenki megtalálhatja a kedvére való strandot vagy helyi ételkülönlegességet.

This slideshow requires JavaScript.

A repülőtér

Portoroz légiforgalmát úgy tervezték, hogy érkezéskor vagy induláskor mindenképp végig kell repülnünk a tengerpart mellett. Ha úgy adódik, hogy előtte, akkor innen lehet kiválasztani a leszállás után felkeresendő várost, vagy partszakaszt.

A repülőtér környéke tele van sólepárlókkal, ezért a repülőtér boltjaiban kapható ajándékok fele só, vagy sóval készült bármi, pl. sós csoki.

A repülőtér specialitása, hogy a Follow Me jelet nem autón hurcolják. Ehelyett napbarnított fiatalemberek robogón vagy quadon száguldozva terelgetik a repülőket. Aki fiúgyerek ezt meglátja, azonnal ilyen állást akar, ha felnő, és a leánygyermekek sem hagyják a jelenséget szó nélkül.

A repülőtér kicsi, forgalmas és turistabarát. Az érkezőket egy pohár helyi pálinkával fogadják (nem tudom, hogy jó-e, nekem ezt mindig ki kell hagynom 🙂

Az itteni vendégek nagyobb része azzal tölti a nyarat, hogy jobbnál jobb repülőgépekkel járja Európa reptereit, és a svájci mosolyogva üdvözli a belgát, hiszen két napja már találkoztak Madridban.

This slideshow requires JavaScript.

 

Az Adriánál

A repülőtér autója kivisz a partra, vagy valamelyik városba, és a megbeszélt időben, vagy telefonhívásra érted megy. A legkedveltebb célpontok: az óvárosok, a kikötők és a strandok. A kedvtelések összeköthetők: Piran part menti hal- és csevapcsicsa éttermeinek teraszáról be lehet sétálni a tengerbe, vagy egy ital mellől szemmel lehet tartani a fürdőző gyereket.

This slideshow requires JavaScript.

Gyakorlati kérdések

Korán érdemes indulni, ha mondjuk hétkor felszállunk, akkor fél tízkor már ott vagyunk. Visszaindulni 4 és 5 között kell, az időjárás, a napnyugta időpontja és más körülmények figyelembe vételével, amit majd részletesen megbeszélünk. Délután 7 és 9 között érünk vissza Budaörsre.

Kétféle repülőgéppel mehetünk:

A Cessna 172-esegy négyszemélyes, egymotoros gép, kényelmesen elfér benne négy fő (három utas és egy pilóta), és pár kézitáska.

A Cessna 210-esben négy felnőtt ülés és két gyerekülés van. Fényképek itt. Utazhat benne öt felnőtt (négy utas és egy pilóta). A harmadik sorban elfér két gyerek vagy két kistermetű felnőtt. Ez a gép már gyorsabb, az út egy irányba két óra sincs.

Ha nincs tele a gép, akkor sajnos az üres helyet is ki kell fizetni. Ha ehhez nincs kedved, segíthetek az üres helyre útitársat keresni.


//

Keresés a setarepules.info-n

Nálam végzett pilóták