Pilótaképzés

Tömören a lényeg:

 • korhatár: 16 – ∞
 • orvosi alkalmasság: kb. mint a gépkocsinál
 • iskola: legmagasabb besorolású (ATO) szervezet
 • ár: 1,8-2,0 mFt (tartalmaz 45 óra repülést, elméleti és gyakorlati tanfolyamot)
 • bármikor elkezdhető

 

Részletesen

A hivatalos neve: Magánpilóta Szakszolgálati Engedély. Angolul úgy hívják, hogy Private Pilot Licenece, a reptéren úgy emlegetik, hogy PPL szakszó. A teljes rövidítése PPL(A), ahol az A azt jelenti, aeroplane, vagyis repülőgép, ami megkülönbözteti mondjuk a helikoptertől, ami PPL(H). Ha megszerezted, vezetheted azt a repülőgéptípust, amin tanultál és vizsgáztál: előbb csak nappal, szép időben, országhatáron belül, és nem üzleti céllal. Később, ha van kedved, ezeket a korlátozásokat sorra leküzdheted, de akár hobbipilóta akarsz lenni, akár hivatásos, az első lépés a PPL szakszó.

Feltételek

PPL szakszót akkor kaphatsz, ha

 • elmúltál 17 éves (a tanfolyam korábban is kezdhető, 16 évesen már repülhetsz egyedül)
 • alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezel
 • megfeleltél az orvosi vizsgálaton
 • elvégezted az elméleti és a gyakorlati tanfolyamot
 • és ezekből sikeres vizsgát tettél.

Felső korhatár nincs.

Az orvosi vizsgálattal szokás kezdeni, mert ha az orvosi nincs meg, akkor az összes többi felesleges. A vizsgálat ma már egy barátságos folyamat. Ha a köznapi fogalmak szerint egészséges vagy, akkor jó eséllyel átmégy rajta. Szemüveg nem akadály. Ha valami egészségügyi problémát találnak, akkor nem az elutasítás az egyetlen lehetőség, hanem megpróbálnak valamilyen gyógymódot javasolni számodra.

 

Az elméleti képzés

Egy kis része megelőzi a gyakorlati képzést, de nagyobbrészt párhuzamosan folyik a kettő. A tanulók előélete nagyon változatos: van, aki csak keveset tud a repülésről, van, aki az internetről, szimulátorból, más légi sportokból már többet is tud, mint kéne. Az elméleti oktatás ezért formáját, időtartamát tekintve sokféle lehet. Népszerű az öt-hat napot igénybe vevő hétvégi tanfolyam, mások pedig konzultációkon alapuló egyéni tematikát kérnek. A lényeg, hogy felkészítsen a sikeres vizsgára.

A tantárgyak:

 • Aerodinamika
 • Meteorológia
 • Navigáció
 • Szerkezetek és rendszerek
 • Műszerek
 • Hajtóművek
 • Repülésegészségügy
 • Repülési eljárások és szabályok
 • Légiforgalmi szolgálatok
 • Ráditávbeszélő ismeretek
 • Légijog

A gyakorlati képzés

Ez sok-sok beszélgetésből (Mit akarunk csinálni?), felkészülésből, földi gyakorlatokból, aztán repülésből, végül pedig a történtek megbeszéléséből áll. (Mit csináltunk?)

A vonatkozó rendelet 45 óra repülést ír elő, ez alatt bőven fel lehet készülni a vizsgára. Eleinte elrepülünk egy csendes légtérbe, ahol megtanuljuk az alapműveleteket: egyenes repülés, forduló, emelkedés, süllyedés. Ha ez már jól megy, akkor elkezdünk nagyon sok iskolakört repülni, hiszen az iskolakör tartalmazza a repülés legfontosabb elemeit: felszállás, emelkedés, forduló, vízszintes repülés, süllyedés, leszállás, átstartolás. Később útvonalrepülésekre megyünk, hogy gyakoroljuk az eltévedést, meg légtérgyakorlatokat csinálunk, hogy lássuk, mint művel a repülőgép, ha furcsa helyzetekbe kerül. Valahol a képzés felénél kerül sor az első egyedülrepülésre. Ez talán a legszebb, legizgalmasabb pontja a pilótává válásnak, amit – még a képzés alatt – sok egyedülrepülés követ, oktatói felügyelettel. Ha pedig már mindent megtanultunk, akkor jöhet a hatósági vizsga, utána pedig a pilótává avatás profán szertartása.

Az egész folyamat általában 6-8 hónap alatt zajlik le. Lehet siettetni, de minek, mikor repülést tanulni jó dolog? Lehet lassítani, ha a szabadidő vagy az anyagiak csak úgy teszik lehetővé. Szokás télen kezdeni az elmélettel, és tavasszal jöhet a repülés, de ha a kedvünk és az is időjárás úgy akarja, akkor télen is lehet repülni.

Hogyan válasszunk oktatót, iskolát?

A legfontosabb: sose egyetlen ajánlat alapján dönts! Menj el sok repülőtérre, beszélj sok iskolával, oktatóval, nemrég végzett pilótával. Készülj fel rá, hogy itt-ott nagy lesz a kísértés: “Ha most rögtön beiratkozol, akkor tíz százalékal olcsóbban kapod a repülőgépet!” “épp most indult a tanfolyamunk, ha gyorsan döntesz, három hónap múlva kezedben a szakszó!”. Barátságosak lesznek veled, esetleg elvisznek egy iskolakörre. Hallgasd meg őket, menj el velük repülni, de várd meg, amíg lesz egy átfogó képed a választékról! A legtöbb helyen megértik, ha azt mondod, hogy előbb körülnézel a piacon, azután döntesz.

Az ár

Magyarországon 2016-ban 1,5 és 2 millió között kínálják a képzések nagy részét. Ha neked az ár a legfontosabb, akkor se ítélj egyetlen számból, mert a hirdetések néha elfelejtenek megemlíteni egy-egy költséget. Előfordul, hogy a meghirdetett ár csak a tanfolyam felét tartalmazza (az egyedülrepülésig), de ez csak az apró betűből derül ki. Gondosan nézd meg, milyen költségeket fedez az ár és milyeneket nem. Tudakold meg azt is, mennyibe kerül ha előre fizetsz, mennyibe, ha részletekben. A végén kiderülhet, hogy nem az a legolcsóbb, ami elsőre annak látszik.

Ha nagyon pilóta akarsz lenni, de most még nincs pénzed a tanfolyamra, javaslom, hogy olvasd el ezt!

A repülőgép

Magyarországon a legtöbb pilóta a kétszemélyes Cessna 150-esen tanul. Nem feltétlenül azért, mert később is ezzel akar repülni: lehet, hogy gyorsabb, vagy nagyobb gépre vágyik. A C150 viszont a legolcsóbb és a legelterjedtebb kiképzőgép. Ha ezen megszerezted a szakszót, akkor párórás átképzés után repülhetsz másik, hasonló kategóriájú repülőgépen.

Akiket nem szorítanak annyira az anyagiak, gyakran választják a kb. 30%-kal drágább Cessna 172-t. Ez négyszemélyes, kényelmesebb, de főleg azzal indokolják a választást, hogy később ezzel fognak repülni, hát akkor tanulni is ezen akarnak.

Azért is érdemes ebből a két típusból választani, mert ez a legelterjedtebb repülőgép a kategóriában. Nem csak Magyarországon, hanem az egész világon. Ez többek között azt jelenti, hogy a net dugig van Cessna szakirodalommal, fórumokkal. Ha egy kisgépes szakcikket olvasol, valószínűleg a Cessnával fog példálódzni. Ha a Cessnákon változik valami, azt egyszerre hozza többezer web-oldal. Ráadásul Cessnát szinte minden repülőtéren találsz.

Ha a típust már kiválasztottad, nézd meg a konkrét repülőgépet! Ha egy repülőgépnek érvényes típusalkalmassági vizsgája van, az azt jelenti, hogy megfelel az előírt műszaki és biztonsági követleményeknek: ebből a nézőpontból tehát mind egyformának tekinthető. Ettől azonban még egyaránt találkozunk leharcolt, csörgő-zörgő lélekvesztővel, amit bottal se piszkálunk szívesen, meg ápolt, tip-top masinákkal is, amibe jó érzés beleülni.Tudjuk, a külső nem minden, de leendő pilótaként főleg ez alapján tudsz ítélni.

A repülőtér

Hogy füves vagy beton, az szinte mindegy, mert a képzés során úgyis bejárunk mindenféle repteret. Az viszont már korántsem mindegy, hogy egy forgalmas repülőtéren tanulsz, vagy egy békés libalegelőn. Utóbbi nagyon jó az alapok megtanulásához, de később be kell menni a forgalom sűrűjébe is, hogy ott se érezd magad elveszve.

Az iskola

A folyamatban mindenképp részt vesz egy iskola, még akkor is, ha te csupán egy szál, magányos oktatóval találkozol. Az iskola látja el az oktató szakmai felügyeletét, ő tartja a kapcsolatot a hatósággal, neki van joga téged vizsgára bocsátani. Gyakran – de nem feltétlenül – az iskola adja a repülőgépet, az iskolával kötsz szerződést a képzésre. Ezeket a viszonyokat fontos az elején tisztázni, hogy később tudjad, kitől mit követelhetsz.

Az oktató

Oktatónak olyan embert válassz,
– akiben megbízol, hiszen a képzés során ő felel az életedért és a biztonságodért;
– akivel jól el tudsz beszélgetni, hiszen sok időt fogsz vele eltölteni: a 45 órának legalább három-négyszeresét. Csak ha kedveled a stílusát, és ha megtaláljátok a közös hangot, akkor lesz a képzés életed egyik nagy élménye.

Most, hogy az az általánosságokon túljutottál, remélem, hogy megnézel sok repteret, iskolát, elolvasol sok ajánlatot, köztük az enyémet is. íme:

Tanuljunk együtt!

Az elméleti képzés részben tantermi foglalkozásokon történik, részben egyéni tanulással és konzultációkkal. Az elméleti képzés Budapesten, a gyakorlati Budaörs és Gödöllő repülőtereken folyik. A repülőgépek (több is van: ha egyet szerelnek, attól még nem áll meg az élet) kitűnő állapotban vannak, bőven a szokásos hazai színvonal felett.

A repülésben az iskolákat különféle kategórákba sorolják, a mienk a legmagasabb szakmai kategórába tartozó, úgynevezett ATO szervezet (Approved Trainig Organization).

A tanfolyam teljes költsége Cessna 150-es gépen 1,6 – 1,8 millió forint. Hogy pontosan mennyit, az attól függ, egyszerre fizetsz, vagy mondjuk óránként.

Körülbelül 100 eFt egyéb költségre kell még számítanod: hatósági és vizsgadíjakra, könyvek, térképek, valamint leszállási díjak, ha idegen repülőtérre megyünk. Az egyéb költségeket nem nekünk fizeted ki, hanem a hatóságnak, a repülőtérnek, a könyvesboltnak stb., tehát pontosan nyomon tudod követni a kiadásokat.

 

Hogyan tovább?

Aki hivatásos pilóta akar lenni, annak ez csak az első lépés, és természetesen a továbbakhoz is segítséget nyújtunk. Hobbirepülőknek is kínálunk további programokat: a szintentartó képzéseken felül. Ebben a körben a legnépszerűek a külföldi repülésekhez szükséges nyelvtanfolyamaink és az éjszakai repülés tanfolyamok.

Ars aviatica

Magamról annyit, hogy 1992-ben kezdtem a repülést siklóernyővel és 1999 óta repülök motoros géppel. 2016 januárjában 3500 repült óránál tartok. Jogosításaim a következők: CPL, NVFR, IFR, ME, FI – a megfejtést alább találod.

Oktatóként a következő szempontokat tartom szem előtt:

 • a biztonság természetesen a legelső. Ez azonban nem csak annyit jelent, hogy valahogy érjük meg épségben a vizsga napját. A cél, hogy a képzés végére az új pilóta fejében legyen egy terv arról, hogy pilótaéveiben mit fog tenni saját maga és utasai biztonságáért.
 • a második fontos dolognak nem tudom a magyar nevét, angolul úgy hívják: airmanship. Arról szól, hogy pilótaként milyen lesz a viszonyod a repüléshez, a kockázatokhoz, a többi pilótához és az utasokhoz. Ez határozza meg, hogy milyen stílusú pilóta válik belőled. Több jó megoldás is létezik, igyekszem bemutatni ezek előnyeit, hátrányait.
 • nem vagyok mániákusan pedáns, de mert annyi árva, oktatóra váró tanulót láttam már különféle repülőtereken, hát hadat a üzentem a késve kezdődő, illetve nyomós ok nélkül elmaradó foglalkozások általánosan bevett gyakorlatának.
 • a közvetlen cél persze a sikeres vizsga. A szaktudás és a tapasztalatok átadásán túl az oktató legfontosabb feladatának azt tartom, hogy teremtsen egy kellemes, ösztönző tanulási környezetet, amelyben öröm tanulni.

Ha ki akarod próbálni, vagy további részletek érdekelnek, telefonálj, vagy írj levelet!

Klebercz Dezső
+36 70 3101 457

 

 

Bocs a rövidítésekért, ha most nem is, később valószínűleg te is így fogod mondani-írni:

CPL – Commercial Pilot Licence – Kereskedelmi pilóta
NR – Night Rating – éjszakai, látás szerinti repülés
IR – Instrument Rating – Műszer szerinti repülés
ME – Multi Engine – Többhajtóműves repülés
FI – Flight Instructor – Oktatói jogosítás


//

Keresés a setarepules.info-n

Nálam végzett pilóták