Miért nem híznak az olasz nők?

Az egészséges táplálkozás titka

Mit tudnak az olaszok, amit mi nem? Van tengerük és hegyük, isteni a konyhájuk, a boruk, és még hízni sem híznak… Tény és való, hogy sok mindenben szerencsésebbek, mint mi. A tengerért és az Alpokért nem tesznek semmit, az időjárás sem az ő érdemük, és Dante sem kérésre írt olaszul. De vajon hogy csinálják, hogy bár minden áldott este meleget vacsoráznak, és a vacsoraidő este kilenckor van, mégsem híznak el?

Olaszország délebbre fekszik, mint csepp hazánk, így a hőmérséklet általában melegebb. Különösen a csizma déli részein szalad a hőmérő higanyszála nyáron szinte elviselhetetlenül magasra. Éppen ezért az év hat-hét hónapjában alig esznek, és jóval több gyümölcsöt fogyasztanak, mint mi. Arról nem is beszélve, hogy pont az időjárás miatt a kertekben többféle gyümölcs terem, így biztosak lehetnek abban, hogy a narancs, a mandarin, a gránátalma nem tartalmaznak mesterséges szereket.

Ételeik szinte kivétel nélkül mind zsírszegények, rengeteg zöldséget és vitamint tartalmaznak. Ritkán párosítanak fehérjét szénhidráttal, a húsköreteik könnyűek, főként zöldségekből állnak. Jellemzően nem isznak nagy mennyiségben cukrozott üdítőitalokat, és mivel étkezési kultúrájuk igen kifinomult, így nehezen fordul elő, hogy például este egy film előtt ülve megesznek egy zacskó csipszet vagy egy tábla csokit. Annak ellenére, hogy csokoládéjuk és desszertjeik párjukat ritkítóan finomak, mértékkel fogyasztják őket, és nem azért, mert visszafogják magukat, hanem mert így szokták meg.

Egy olasz nő napja (hétköznap)

Reggeli 08:00
Reggelire szinte kivétel nélkül mindenki édeset eszik. A kávéhoz nem tudják elképzelni a pirítóst, de egy amerikai reggeli, vagy egy tojásrántotta láttán is elszörnyednek. Ha elutaznak, rendszerint kihagyják a svédasztalos reggeliket. Az alábbiak különböző kombinációja a jellegzetes olasz reggeli:

Gyümölcslé
Víz
Kávé
Croissant
Apró sütemény (mint például a hókifli)
Kekszek (teasütemények)

Ebéd 13:00
Az ebéd egyáltalán nem számít főétkezésnek, még hétvégén sem hangsúlyos különösebben. Délebbre jellemző a déli szieszta, amikor a boltok bezárnak, az irodai dolgozók is 2-2,5 órás ebédszünetet tartanak. Jellemző ebédek: Saláta Melegszendvics Könnyű tészta Előételnek megfelelő kiegészítők a saláta mellé Hideg szendvics, amennyiben elfoglaltak Ebédre soha nem esznek sokat, éppen csak éhségüket mulasztják el, könnyű, gyorsan emészthető és gyomor kímélő ételekkel.

Vacsora 21:00
Este kilenckor elérkezünk a napi főétkezéshez, mely szintén nem nehéz. Mindig meleg, mindig friss, gyakorlatilag soha nem főznek előre, a hűtőben legfeljebb olyan főtt ételeket tárolnak, ami előző estéről megmaradt. A vacsora igen változatos, de hozzávalóit tekintve mindig egészséges és friss. Nem jellemző a sok fűszer sem (legfeljebb délebbi vidékeken). Zsírban nem sütnek semmit, csak olívaolajban, vagy saját zsiradékban és lében. Minden egyes étkezés után esznek friss gyümölcsöt, mely meggyorsítja az emésztést és eltelít, így sosem esnek neki az ételnek farkaséhesen.

Mindennap megisszák az egészséges egy deci bort, tehát vérképződésük is tökéletesen működik. Egyetlen egészségtelen szokásuk a kávé. Míg mi megiszunk három kávét egy nap alatt, ők legalább a dupláját. Kávé otthon, kávé az irodában, kávé a kávézóban és kávé vendégségben.

Tehát miért nem híznak az olasz nők? Mert rendszeresen étkeznek, válogatott hozzávalókkal, kis adagokat és könnyű ételeket fogyasztanak. Minden frissen főzött, és ami a legfontosabb, hogy bár isteniek az ételek, mindent mértékkel fogyasztanak. Genetika, vagy szokás kérdése? Nem tudni, de minden esetre tanulhatnánk tőlük.

 


//

Keresés a setarepules.info-n

Nálam végzett pilóták