A buli

Helyszín: Külkereskedelmi Főiskola, Budapest. Idő: ezerkilencszáznyolcvankevés, pontosan nem tudom, de még jól benne a létező szocializmusban (1).

A színpad a tornatanárnőtől könyörgéssel, csellel szerzett padokból épült. (- Dehogy adom! Megint csupa lábnyom lesz, mire visszahozzátok! – De tanárnő, nem fogunk rálépni! Ez csak egy vetélkedő lesz… teccik tudni, olyan “Fele sem igaz”-szerű…).

A színpadon hangszerek, meg zenekari hangosításra teljesen alkalmatlan erősítő-félék. A Leslie Punk tagjairól visít az idegesség. Ha tudnák mi lesz a buli vége, talán tényleg visítanának. Egyedül Papp Leslie nem ideges: szent őrülettel a szemében sétál fel s alá. Időnként mond valamit, amiből csak annyi derül ki bizonyosan, hogy ő valahol máshol jár.

Lassan összegyűlik a közönség. Nem lehet rájuk panasz, biztatják a csapatot, ahol érik. Szerénységem a keverőpultnál lenyomja a Rec meg a Play gombot (Uher 4400, az egyetlen rendes darab a rendszerben): ez a felvétel járt kazettáról kazettára, míg kikötött ezen az oldalon).

Nehezen indul a zene, néhány hangszer hamis, pár mikrofon elromlik. A folyosó cseng, visszhangzik, senki nem hallja se magát, se a másikat.

Aztán valahogy összerázódtak a dolgok, és fergeteges buli lett belőle. Csak sajnos másnap is folytatódott.

kult_leslie_logo_3

A másnap

Előbb a pletykák jöttek.

– Láttad, hogy a KISZ-titkár milyen vörös fejjel rohant ki?
– Rohant, a fenét, ott volt végig és a “Berlin Wall”-nál azt mondta, hogy kirúgatja őket!
– Ugyan, hiszen nem is tud angolul! Másnap fordította le neki valamelyik besúgója.

Aztán jöttek Leslie-ék, és mondták, hogy töröljem le az összes felvételt, mert ha egy példány is KISZ-kézre kerül, nekik annyi. Hangfelvétel hiányában viszont van esélyük némi kreatív magyarázkodásra.

– Hogy az “Izrael” cionista dal? Dehogy! Békedal az!
– Csadó Géza ezredes? Istenem, hát Leslie rosszul tanulta meg a történelem-leckét!
– Milyen Berlin Wall? Abban csak azt énekeljük, hogy na-naana- na-nanna- na.

Nem rúgtak ki senkit. Az ügynek, az idegességen túl, egyetlen konkrét következménye lett: egy igazi, szocialista vezeklés-rituálé. Még egy koncertet adtak, ahol a kínosabb részeket kihagyták, a Berlin Wall-ban pedig tényleg na-naana szólt.

kult_leslie_logo_3

A dalok

Ildikó

Van sok színész, még több ripacs…

Leslie magánügyeivel indít: Ildikó iránti reménytelen szerelmét vallja meg. Akik nálam járatosabbak voltak Ildikó-ügyekben, mind azt mondták, hogy Leslie esetére a “reménytelen” szó nem más, mint indokolatlan optimizmus. Nem tudom, mi lett a történet folytatása, de utólag is sok szerencsét kívánok Leslinek. (ld. még Neil Armstrongnak állítólagos holdbéli szavait: “Good luck, Mr. Gorsky”.)

 

DJ BA

DJ BA, your time is not up!

A fiatadjbalabbak kedvéért írom ide, hogy a földtörténeti őskorban (hatvanas, hetvenes évek) a külföldi rockzenének (akár a marxizmusnak), három fő forrása volt:

– a kincstári: Komjáthy György (Petőfi, majd Kossuth és URH),
– az ellenzéki: Cseke László (Szabad Európa Rádió)
– és a pártsemleges, a Radio Luxemburg.
Ez utóbbin sok ezren hallgattuk DJ BA-t (Barry Alldis) annak idején, persze nem mind tudtuk, hogy ő az. Az is beletelt egy időbe telt, amíg megtanultuk, mi az, hogy DJ, meg hogy two-ou-eight (egyik se volt benne a Báthy-Véges-ben). Leslie ezzel a számmal az 1982. november 22-én elhunyt Barry Alldis-re emlékezik.

 

Izrael

Narancsfák hűvében békét keresek…

Most, 2000 novemberében úgy tűnik, még nem sikerült megtalálni.

 

Reggae

Mint ágyban a kisasszonyok,
úgy döglenek a csillagok.

Bob Marley-be oltott Bereményi Géza (vagy fordítva). Aki ezt a szöveget Cseh Tamás lágy, melankolikus előadásában ismeri és szereti (Műcsarnok: Filmdal), most erősítse meg a szívét!

 

Blues

12/8 -.-.-.-.˝ -.-.-.-.˝ -.-.-.-.˝ -.-.-.-.˝ sít.

Szokásos blues, de a gitárszólóban van élet.

 

László király

Gránát kaszál, agyvelő szitál…

Kerestem könyvekben, a neten, hadtörténész levelezőlistákat bosszantottam fel (ide írtam, amit válaszoltak), de nyomát sem leltem Csadó Géza ezredesnek. Leslie szerint ő volt a tordai seregtest parancsnoka, és élete árán néhány percre? hétre? megállította az egyesült szovjet-román hadsereget.

Az is lehet, hogy Leslie mesét mondott nekünk. László (Leslie) király megment egy lányt (Ildikót?) a kunoktól a Tordai hasadéknál, majd néhány száz évvel később a mennyekből nézi, ahogy kései utóda vereséget szenved – ugyancsak a hasadéknál. Szeretem a sokrétegű dolgokat!

 

Kamikaze

I’ll do that my Commander

Nagyon figyeljenek azok, akik még (már) nem hallottak igazi, csilingelős ébresztőórát (a.k.a. vekker)! Egy ilyen szólalt meg a színpadon. Az előadóművész a mutatók mozgatásával a megfelelő időben elindította a csengőt, a mikrofont a Big Mac méretű (hol volt még a Big Mac!) vekker számlapjához nyomta, majd mielőtt Leslie énekelni kezdett, az óra tetején található Cancel gombbal megszüntette a csörgést. Ekkor megkezdődött a verseny az idővel: vajon fel tudja-e húzni a művész a vekkert, mielőtt Leslie végez a versszakkal?

 

Berlin Wall

Shame that is brought in the fall
Big monster named Berlin Wall.

Ezzel volt később a legtöbb baj. Egyrészt azzal vádolták, hogy szocializmus-ellenes, másrészt azzal, hogy olyan, mint egy náci induló. Nem mindenki szereti a sokrétegű dolgokat!

 

Fáni

A szüzességben, leányok, az a legszebb:
Forró éjjen elvesztheted.

Fiáker, részeg kocsis: békebeli mulatozás a Herkulesfürdői emlék dallamára. Ezt a felvételt sajnos nem találom. Talán megvan valamelyik szalagon. Majd megnézem, ha egyszer találok valakit, aki megjavítja az Uher 4400-ast.

kult_leslie_logo_3

A zenészek

Az arcokra emlékszem, de az emlékeket sajnos nem tudom belinkelni (türelem, nemsokára soros port lesz rajtunk). A nevek közül csak azokat tudom ide írni, amelyek elhangzanak a felvételen: Papp Leslie, Szabó Fefe (szájhamonika), valamint Kornél, kongán.

Frissítés (2010)

Szabó Fefe szíves közlése:

Illy Gabi gitár (az Illy Projectre érdemes egy pillantást vetni)
Kaszás Feri basszus
Veress Gabi dob (úgy nagyjából ők tudtak zenélni – írja Fefe)

Ruják Pisti szaxofon
Szabó Lajos billentyű
Böjti Kornél konga
Szabó Ferenc szájharmonika és ébresztőóra

1. Illy Gábor szíves közlése szerint 1983. február 25-én történt.

kult_leslie_logo_3

Kérés

Kérlek, hogy ha adatokkal, fényképekkel vagy bármivel hozzá tudsz járulni a Leslie Punk emlékbizottság munkájához, írjál! Ha kapcsolatban vagy valakivel, akit érdekelhet ez az oldal, légy szíves, hívd fel rá a figyelmét.

kult_leslie_logo_3

Történelemlecke

Megkérdeztem az Index 2. világháborúval foglalkozó fórumát, hogy Csadó Géza ezredes története mese, vagy igaz történet. Ezúton is köszönöm a segítségüket.

tudorapo szerint sok ehhez hasonló eset van a háborúban, amit aztán a sajtó felfúj: “Egy ‘erőszakos felderítést’ folytató hadsereget könnyű kicsit megakasztani, mert megy elöl öt tank, két teherautó lövésszel. Eléjük áll egy század magyar, kilőnek két tankot, oroszok visszafordulnak, telefon 50 tankért és egy ezredért, erőszakos felderítés folytatódik.”

Hörbi szerint viszont a “magyarok valóban feltartóztatták az egyesült orosz-román erőket két héten keresztül az Aranyosgyéres-Torda vonalon.”

Illi Gábor szerint talán Bozsoki János zászlós története adta a mintát. Itt egy biztonsági másolat az írásról, ha az eredeti netán eltűnne.

 

 


//

Keresés a setarepules.info-n

Nálam végzett pilóták