Gödöllő – Hollókő és a Cserhát kastélyai

Gödöllő – Tura – Erdőtarcsa – Szirák – Buják – Hollókő – Sasbérc – Bercel – Acsa – Gödöllő

Egyórás, igazi fejkapkodós túra, rengeteg látnivalóval. Tudjuk, hogy vidéken kastélynak hívnak mindent, ami nagyobb a csőszkunyhónál, de ezen az útvonalon olyan aduászok vannak, mint Tura és Acsa. Itt csak a kastélyokról írok, de a háttér se csúnya: a Gödöllői dombság és a Cserhát. Aki nem ismerei ezeket a helyeket, az egy évre való programötletet kap.

Látnivalók

This slideshow requires JavaScript.

 

Gödöllő legismertebb nevezetessége a Grassalkovich-kastély, de megnézzük a Szent István Egyetemet is, aminek a központi épületét még a Premontrei Rend építette.

Tura, Schossberger kastély

Mesebeli Csipkerózsika-kastélynak néz ki, de a honlapjáról megtudható, hogy Ybl Miklós, korának legújabb technológiáit felhasználva tervezte.

Erdőtarcsa, Szentmiklóssy kastély

Két tornyocskájával – ami nem csak díszlet, hanem lakható is – meg a “várárok” feletti hidacskájával a legvidámabb kastély, amit ismerek.

Szirák, Roth-Teleky-Deggenfeld kastély

Szép, barokk kastély, leginkább mint kastélyszálló szerzett magának hírnevet.

Bujáki vár

Buják várának fala már kevés van, de annál több legenda kering róla.

Hollókő világörökség-főutcája a levegõbõl is komoly látványosság. I. Lipót, akinek a sok romos várunkat köszönhetjük, Hollókő várát valamiért nem robbanttatta fel. Elrendelte ugyan, de végül “csak” elbontották egy részét.

Sasbérci kilátó

Pappenheim Szigfrid gróf egykori vadászháza szépen felújítva áll a vadregény közepén, és akivel csak elrepültem felette, az mind ott szeretne lakni. Én is.

Bercel, Kállay kastély

Írják, hogy ez egy délnémet – neogót stílusú kastély, mégsem erről híres, hanem arról, hogy celeb, ha ad magára, csakis itt tarthatja az esküvőjét!

Acsa, Prónay és Patay kastély

Acsának két kastély is jutott. A régebbi, a barokk, a Prónay család ősi fészke volt, de hitbizomány lévén, leány nem örökölhette.

Prónay Dezső tehát másik kastélyt épített Iphigéne nevû leányának, aminek az elrendezése a régi kastélyt idézi. Gondolhatnánk, hogy ezután  Iphigéne kastély lett a neve, de erről szó sincs. A kastélyt a lány férjéről, Patay főispánról nevezték el.

Az Objektum

Az úton oda-vissza látunk négy nagy, vörös oszlopot az erdő közepén, amiknek egyáltalán nem nyilvánvaló a funkciója. Ezt már a szocializmus éveiben fel akartam deríteni, de sehogy se jutottam a közelébe. Rendszerváltás kellett, hogy megtudjam: ez egy távközlési állomás volt, többek között a Szovjetúnió déli hadseregcsoportját kötötte össze Moszkvával.

A Galga völgye

Acsa is, Tura is a Galga mellett fekszik, vagyis túránkon, két részletben bár, de bejárjuk a Galga völgyét. A felszínen közlekedve ez nem egy feltűnő látvány, a levegőből nézve viszont határozott földrajzi egység, érdekes településszerkezettel. A folyó két oldala tele van ikertelepülésekkel, melyek közül némelyek közigazgatásilag egybetartoznak (pl. Galgamácsa két oldala), mások nem (pl. Iklad és Domony).

Végül

Ha nem volt elég ennyi izgalom, akkor a repülés vége felé még forgolódhatunk egy kicsit a repülővel, aztán talajt fogunk Gödöllőn, és úgy gondolom, hogy utána lesz mit mesélni azoknak, akik nem fértek fel a repülőre.


//

Keresés a setarepules.info-n

Nálam végzett pilóták