Egy sikerdíjas tiramisu-recept

Közkívánatra

A tiramisu egyszerű, gyorsan készülő desszert. Divatos, lassan már az újságosnál is kapni. (Ezt régen hülyeségből írtam, most már tényleg kapni az újságosnál.)

Minden második ember, aki nálam evett tiramisut, elkérte a receptjét. Ilyenkor én cipelhettem azt a böhöm német szakácskönyvet az első fénymásolóhoz, hogy kimásoljam azt a fél oldalt. Soha többet! Következik a tiramisu, ahogyan azt a „Die besten Rezepte” (Unipart, Stuttgart 1990) elképzeli. (Persze nem bírtam ki, itt-ott beledumáltam.)

Hozzávalók 4-6 személyre:

2 evőkanál instant kávé,
3 tojássárgája,
4 evőkanál méz,
300 g mascarpone,
3 tojásfehérje (Esetleg a fent említett három sárgájához tartozó? Nem írták…)
1 piskótalap
1 evőkanál kakópor

A kávéporból 2 deci vízzel kávét főzünk és kihűtjük. A tojássárgáját a mézzel habosra verjük és hozzákeverjük a mascarponét. Habot verünk a fehérjéből és az iménti krémhez adjuk (ekkor már csak a legszükségesebb mértékben keverjük, mert a fehérjehab a zsíros mascarpone társaságában hamar összeesik). A krém harmadát egy lapos tálba öntjük. Rátesszük a piskótalapot és meglocsoljuk a hideg kávéval. Megszórjuk kakaóporral. Ráöntjük a maradék krémet, arra is kakaóport szórunk, és hidegre tesszük.

Szakértés

  • Miért kell itt Nescafézni? A tiramisu jelentése: ébressz fel, dobj fel! A név a desszert koffeintartalmára (is) utal, vagyis a kávé fontos eleme neki. Miért ne használnánk valami jó erős, frissen főtt kávét?
  • Én csak két evőkanál mézet használok: könnyedebb lesz tőle a desszert, többen fognak kérni még egy adagot.
  • A tojás nyersen kerül itten elfogyasztásra, úgyhogy feltörés előtt távolítsuk el róla az összes tyúkszalmonellát!
  • Többen kérdezték: miért nem teszek a tiramisuba rumot, konyakot, amarettót, cointreau-t, angosztúrát, mazsolát, mandulát, baracklekvárt, tejszínhabot (sít, a végtelenségig)?

Azért – szoktam válaszolni -, mert szeretném, ha a tiramisu leginkább tiramisura hasonlítana, és senkinek se jutna eszébe róla madártej, somlói, aranygaluska, vagy Gundel-palacsinta.

1999.


//

Keresés a setarepules.info-n

Nálam végzett pilóták