Alföldi perverzió

Kipróbáltam a Malackaraj egyik perverz alföldi tésztáját – kitűnő lett. A mű címe: nagymama piskótatekercse füstölt tarjával. Nem bírtam magammal, és a töltelékbe kicsit belekavartam.

A töltelék az eredeti recept szerint durvára darált füstölt tarja, reszelt sajt és tejföl. Ezt olvasva azonnal megcsapott a déja gouté érzés, és elkezdtem magamban sorolni, hogyan épült fel annak idején a szocialista étlap:

Csirkemell natúr
Csirkemell sajttal töltve
Csirkemell sajttal, sonkával töltve
Csirkemell sajttal, sonkával, májjal töltve
Csirkemell sajttal, sonkával, májjal, gombával töltve

Sertésszelet natúr
Sertésszelet sajttal töltve…

Ezzel előállt a retro-töltelék recepje. A tarját ledaráltam, ment utána egy kis pirított csirkemáj, és akkor már meg a sajt is, reszelje a nyavalya, ha egyszer ott a daráló… A darálót megkerülve került a töltelékbe tíz deka, vajon futtatott, turmixolt rókagomba, meg hirtelen elhatározásból egy kis bazsalikom. Az állaga olyan volt, mint az agyagé, ugyancsak nyelte a tejfölt, mire kenhető lett.

konyha_piskota_nagy

Sós piskóta: ahány tojás, annyi púpos kanál liszt, feleannyi csapott kanál cukor, só. A sárgáját a cukorral-sóval, a fehérjét magában habosra keverjük A fehérjéhez szitáljuk a lisztet, aztán gyorsan hozzákeverjük a sárgáját, enyhén kizsírozott sütőpapíron, 150-180 fokos sütőben, 15-20 perc alatt megsütjük, majd kihűtjük.Konyharuhára tesszük, rákenjük a tölteléket és feltekerjük.

Az eredeti recept szerint még tejfölt és sajtot kellett volna a tetejére sütni, de attól biztos, hogy újra kezdőtött volna a szocializmus.

2011.


//

Keresés a setarepules.info-n

Nálam végzett pilóták