A szájonilletett kastély

Fura dolgokat lehet észrevenni a levegőből. Ha szép és érdekes, az ember örül neki. Ha pedig hajmeresztő, akkor leszáll a földre és megpróbál utánajárni.

 

Íme a kastély, melyen a címben jelzett cselekmény megesett. 1924-ben épült, a háttérben a Pilis-hegység.

schaffer_kastely_elolnezet_550
1944-ben az eredeti tulajdonosi kör – több más kastélytulajdonoshoz hasonlóan – vonatra szállt, azóta nem nagyon hallani róluk. Alább a nyugati homlokzat látható.

schaffer_kastely_nyugati_homlokzat_550
A kastély azonban túlélte a háborút. Ma is áll, bár nem túl jól fotózható, mert az idők során körbeépítették és körbefázták.

schaffer_kastely_korbefazva_550
Adva volt hát a nyersanyag, s az új tulajdonosok nem haboztak végrehajtani az aktust. De nem ám csak úgy jókedvükben, élvetegen, dehogy! Hanem keményen, céltudatosan, kizárólag a szaporodást tartva szem előtt. Mintha csak az Alientől tanulták volna.

schaffer_kastely_facehugger_550
A módszer pedig a következő: kiválasztjuk a kastély méretének és alakjának megfelelő eszközt. Az építészek nyaktagnak hívják az épületeket összekötő épületrészeket: a konkrét eset azonban lehet, hogy új szakkifejezést igényel.

(Mellékvágyány: a nyaktag szerintem a két legrondább magyar szó egyike. A másik a jogág. Hosszú, nyílt ával, kemény gékkel: pazar!)

Ezután a nyaktagot határozott mozdulattal keresztülvezetjük a kastély száján. Ne spóroljunk az előtoláson, nyomjuk egészen tövig, hogy a túloldalt jöjjön ki a vége! És láss csodát, a rúd végén élet fakad, s azonmód vad burjánzásba kezd.

schaffer_kastely_action_550
Azt mondod, hogy ilyen nincs is? Nézd meg, magad!

schaffer_kastely_legi_550

Még néhány légifotó:

This slideshow requires JavaScript.

A kastély most ott áll nyársra húzva, és az új szervezet részeként él tovább. Eleinte még biztos elnyögött pár obligát Kill me-t, de lassan hozzáidomult a környezetéhez. Lekoptak róla a cifraságok, a holttereket benőtte a józan helyigény.

Hát, mi az organikus építészet, ha nem ez?


Jegyzetek

– A kastély itt található. Jelenleg (2011.) gyermekotthonként működik.

– A bejegyzést a dolog furcsasága miatt írtam. Bántani nem akartam vele senkit, se építészt, se tulajdonost, se üzemeltetőt: lakót meg főleg nem.

– Az archív fotók Volentics Gyula alábbi munkáiból valók:

A Schäffer család uradalmi kastélya az egykori szõdi Ilka-pusztán, a mai Göd-Újtelepen, azaz Bócsán

A Schöffer család és kastélya Ilka-pusztán

 

Klebercz Dezső, 2011. június


//

Keresés a setarepules.info-n

Nálam végzett pilóták