A pénz szagát érzik, a szarvasgombáét nem

Országos jelenség, hogy az erdőkben sokan a föld alatt található szarvasgombát keresnek, melynek egyes ritka fajtáiért akár kilónkénti több százezer forintot is lehet kapni. Az erdészek szerint a gazdasági helyzet romlásával egyre többen szeretnék kihasználni az erdő adta javakat, gombát szedni azonban csak engedéllyel lehet.

Molnár Tamás, a Mecsekerdő Zrt. erdészeti igazgatója elmondta, az egyik legjobb szarvasgombatermő vidék Magyarországon az Ormánságban van, Sellye közelében, a horvát határtól nem messze. A Dráva folyó közelében fekvő erdők gazdagok az ínyenceknek való különlegességben. A szarvasgombát azonban nagyon nehéz megtalálni, mert a föld alatt nő.

Az aranyárban mért delikatesz után ugyan sokan kutatnak az avarban, de szakértelem híján nem találják, közben pedig tetemes kárt okoznak az erdőben. Molnár Tamás szerint az igazán korrekt gombászók nem csinálnak nagy felfordulást, de az emberek nehezedő anyagi helyzete miatt sokan mennek ki az erdőbe, hogy kerti szerszámokkal, ásóval, gereblyével feltúrják a földet. Ezzel tönkretehetik a gombák és más szervezetek élőhelyét is. A jelenség szerencsére az Ormánságra egyelőre kevéssé jellemző, az ország más, szarvasgombában ugyancsak gazdag területein azonban jelentős pusztítással jár.
Az igazi szarvasgombagyűjtők kizárólag kutyával indulnak neki az erdőnek. Az ebek speciálisan kiképzett állatok, akik jelzik, ha megérzik a szarvasgomba illatát. Az igazi gombász ezután a lehető legkíméletesebb módon szedi ki zsákmányát a föld alól, majd visszatakarja az utána maradó kis gödröt. Molnár Tamás szerint ezzel a gyűjtő nem okoz különösebb kárt.

Az erdész szerint a baj azokkal van, akiket a sajtó által is terjesztett szarvasgomba-hisztéria megfertőzött. Bennük az alaszkai aranylázhoz hasonló érzés uralkodik el, és azt hiszik, hogy megélhetnek majd a különleges élelmiszer felkutatásából. Ők nem rendelkeznek megfelelő kutyával, nem ismerik a gombát, és arról sincs fogalmuk, hogyan lehet kíméletesen megkeresni, valamint leszedni a rejtőzködő gasztronómiai különlegességet. Molnár Tamás hozzátette, az erdészek tartanak attól, hogy a szarvasgomba tolvajokkal más problémák is adódnak, például a tüzelőnek való fát is elviszik az erdőből.


//

Keresés a setarepules.info-n

Nálam végzett pilóták